Младата американската певица Били Айлиш и британският поп певец ветеран Енгълбърт Хъмпърдинк са сред

...
Младата американската певица Били Айлиш и британският поп певец ветеран Енгълбърт Хъмпърдинк са сред
Коментари Харесай

200 световни изпълнители скочиха срещу изкуствения интелект

Младата американската певица Били Айлиш и английският поп артист ветеран Енгълбърт Хъмпърдинк са измежду звездите на музиката, които се опълчиха на  " хищническото потребление " на изкуствен интелект, което краде гласове и облици на професионални актьори, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА.

22-годишната Айлиш и 87-годишният Хъмпърдинк са измежду над 200-те реализатори, подписали отворено писмо, в което отправят предупреждение към разработчиците на изкуствен интелект, софтуерните компании, платформите и цифровите музикални услуги срещу неразрешеното потребление на песни и други творби, написа Българска телеграфна агенция.

Алиансът за правата на артистите (ARA), който провежда акцията, разгласява писмото, в което се споделя:

" Не се заблуждавайте: ние имаме вяра, че когато се употребява отговорно, ИИ има голям капацитет за поощряване на човешкото творчество и то по метод, който разрешава основаването и развиването на нови и вълнуващи преживявания за почитатели на музиката по света.

За страдание, някои платформи и разработчици употребяват ИИ, с цел да

саботират творчеството и да подкопават актьори, създатели на песни, музиканти и притежатели на права.

Трябва да се предпазим от хищническо потребление на ИИ за кражба на гласове и облици на професионални актьори, нарушение на правата на създателите и заличаване на музикалната екосистема ", гласи отвореното писмо.

" Призоваваме всички цифрови музикални платформи и музикално-базирани услуги да поемат ангажимент, че няма да създават или внедряват технологии, наличие или принадлежности за генериране на музика благодарение на изкуствен интелект, които подкопават или заместват човешкото творчество на създателите на песни и изпълнителите или ни отхвърлят заслужено заплащане за нашия труд ".

В писмото се показва също, че музикални творби се употребяват от разработчици на изкуствен интелект за

образование и произвеждане на " копия " без позволение,

както и че потреблението на генериран " тон " ще " разводни " отговорностите за хонорари, в случай че не се употребява вярно.

Под апела са се подписали още братът на Били Айлиш - Финиъс О`Конъл, който е и неин креативен сътрудник, американските артисти Джон Бон Джоуви, Кейти Пери и Нора Джоунс, някогашният реализатор от момчешката група " Уан дайрекшън " Зейн Малик, английската фолк рок група " Мъмфорд енд сънс ".

" Работещите музиканти към този момент се борят да свържат двата края в света на стрийминга, а в този момент им се стоварва и спомагателното задължение да се конкурират с потопа от звук, генериран от изкуствен интелект ", сподели на собствен ред Джен Джейкъбсън, изпълнителен шеф на ARA., допълвайки:

" Неетичното потребление на генеративен ИИ за заменяне на артистите ще обезцени цялата музикална екосистема както за самите тях, по този начин и за почитателите ".

Сред подписалите писмото са също американската рок група " Имаджин дрегънс ", родената в Куба певица Камила Кабело, американските артисти Джон Батист и Шерил Кроу, английските артисти Кълъм Скот, Елвис Костело, Джес Глин и Джейми Кълъм, както и наследниците на артиста и артист Франк Синатра.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР